13. Erivajadusega kasutaja tugilahendus

 Erinevat sorti puudega inimeste jaoks võib olla sobiva teda abistava lahenduse leidmine keeruline. Nägemispuude puhul on tüüpiliseks lahenduseks informatsiooni vahendamine kasutades mõne teise meele abil (nt kõnesünteesaator või punktkiri nägemispuude korral) või informatsiooni vähesema pingutusega kättesaadavaks tegemine (ekraanisuurendus). Liikumispuuete korral aga ühest lahendust ei leidu ja tugivahendi vajadus sõltub täpselt konkreetsest probleemist (millised kehaosad on kasutatavad ja kuidas).

Liikumis- ja koordinatsioonipuuete puhul võib üsna innovaatiliseks pidada liikumise tuvastamist, nagu  TrackerPro 2 seade, mis tuvastab pea asendit ja võimaldab liigutada kursorit ekraanil piksli täpsusega ilma traditsioonilist hiirt kasutamata. Seega piisab ainult pea liigutamisest ja kui kasutada ekraaniklaviatuuri, siis toimub arvuti kasutamine ilma käte abita. TrackerPro 2 on umbes 1000 eurose hinna eest saadaval universaalseks kasutamiseks - see on kompaktne seade, mida on võimalik kasutada erinevate arvutite ja ka tahvelarvutite peal, kuhu tuleb paigaldada ka vastav tarkvara. Selline lähenemine võiks tugilahenduste loomisel rohkem kasutust leida, sest tegelikult piisaks kursori liigutamisest ühest ükskõik millisest kontrollitavast kehaosast ja liigutuste tuvastamise tehnoloogiat on ka mujal juba palju rakendatud. Lisaks võiks selline abiseade olla saadval väiksema hinna eest, sest tehniliselt pole tegu millegi enneolematult keerukaga. Näiteks suudavad näo asendit tuvastada paljud näotuvastusfunktsiooniga nutitelefonid ning kunagi oli Samsungi telefonidel ka abistav funktsionaalsus Smart Scroll, mis võimaldas pea liigutamisega lehte edasi kerida. Üsna tuntud näide tavakasutajatele mõeldud toodetest on Microsoft Xboxi Kinect, mis võimaldab kasutajal suhelda mängukonsooliga ilma, et ta peaks midagi käes hoidma või puudutama: juhtimiseks saab kasutada häält, kehaliigutusi jm. Hiljuti tuli Microsoft välja ka uue seadme Azure Kinectiga, mis on mõeldud muuks otstarbeks ning eelkõige arendajatele kasutamiseks. Potentsiaalselt võiks sellest aga kasu olla ka liikumis- ja koordinatsioonipuuetega kasutajate abistamises. Liigutusi suudavad tuvastada näiteks ka uuemate autode nn infotainment-süsteemid, mis võimaldavad vahetada raadiokanaleid, muuta helitugevust või täita muid käsklusi käeliigutuste lugemise abil ilma, et juht peaks hakkama õigeid nuppe otsima. Seega on liigutuste tuvastamine juba üsna levinud tehnoloogia ning seda saaks veelgi laiemalt rakendada puuetega inimeste tugisüsteemides ja selliseid lahendusi võiks olla ka kättesaadavama hinnaga. TrackerPro-st järgmine samm võiks olla silmade liikumise tuvastamine (sellise tehnoloogia on hiljuti patenteerinud Apple ning tulevikus võib see leida kasutust nutiprillides), kuid üldiselt on liikumise tuvastamine võimalik mistahes kontrollitava kehaosa järgi.

Kokkuvõttes võiks muuta liigutuste tuvastamine arvutikasutamise mugavamaks ka tavakasutaja jaoks. Kirjutamist see küll ei soodusta, kuid lihtne valikute tegemine ekraanil oleks ju ütlemata mugav, kui piisaks vaid pealevaatamisest.


https://www.ablenetinc.com/trackerpro-2

http://www.spectronics.com.au/product/trackerpro-2

https://en.wikipedia.org/wiki/Kinect

https://appleinsider.com/articles/20/09/03/apple-is-reinventing-eye-tracking-technology-to-bring-it-to-apple-glass

Comments

Popular posts from this blog

1. Ambitsioonikad IT-lahendused, mille edulugu jäi lühikeseks

14. IT-turvarisk: rünnakud küberruumis

10. Eric S. Raymond - "How to become a hacker"