5. Netikett

Virginia Shea on oma raamatus "Netiquette" sõnastanud 10 mängureeglit edukaks võrgusuhtluseks, mis on täiesti kehtivad ka tänapäeval ning nendest kinni pidades on oht "ämbrisse astuda" tunduvalt väiksem. Neid reegleid võiks teistest lugupidav inimene järgida igas võrgusuhtluse situatsioonis, kuid teatud olukordades võib mõni reegel teistest olulisemgi olla.

Kuigi ma isiklikult ei ole sotsiaalmeedias väga aktiivne, võin kinnitada, et sihtotstarbelised Facebooki grupid on väga kasulik vahend vajaliku info leidmiseks ja jagamiseks. Näiteks on olemas grupid erinevate kaupade müüjatele ja ostjatele või ühiste huvidega inimestele, kes tegutsevad sama eesmärgi nimel. Selliste gruppide hästi toimimiseks on netiketi järgimine möödapääsmatu ning rikkujad tuleb vestlusest kõrvaldada.

Näiteks on minu kodukohas loodud naabruskonna elanikke ühendav Facebooki grupp, kus jagatakse infot piirkonnas toimuva kohta, arutatakse päevakohastel teemadel ning jagatakse erinevaid teateid. Selle grupi puhul on eriti oluline kinni pidada Virginia Shea teisest reeglist - "käituda sama malli järgi nagu igapäevaelus". Üksteisest lugu pidades ning teisi inimesi austades saavad inimesed endast jätta parema mulje ning seeläbi peegeldavad ka oma igapäevaelu käitumist. Teades, et grupi moodustavad inimesed, kes potentsiaalselt võivad üksteisega tänaval kohtuda ning kes elavad samas piirkonnas ja külastavad samu asutusi, ei taha keegi ennast internetis panna ebaviisaka käitumisega olukorda, mis võib talle igapäevaelus kahjuks tulla. Reeglite rikkujatele vaadatakse aga ka väljaspool Facebooki kriitilise pilguga.

Comments

Popular posts from this blog

1. Ambitsioonikad IT-lahendused, mille edulugu jäi lühikeseks

2. Internet enne veebi

14. IT-turvarisk: rünnakud küberruumis