6. Ettepanekud autoriõiguste reformimiseks

 Rootsi Piraadipartei (Piratpartiet) on teinud Euroopa Parlamendile ettepaneku autoriõiguse reformimiseks, millist on kirjutanud Rick Falkvinge ja Christian Engström raamatus "The Case for Copyright Reform". Pakutavad lahendused näevad ette muudatusi autoriõiguseid puudutavates seadustes, mis muudaks intellektuaalomandi ärilisel otstarbel kasutamise tingimusi ning kaotaks mittetulunduslikus kasutuses kõik piirangud.

Raamatus on ettepanek esitatud kokkuvõtvalt kuue olulise punktina:

  • Jätta alles autori moraalsed õigused olla ainsana tunnustatud konkreetse omandi autorina

  • Lubada vaba mittetulunduslik jagamine

  • Piirata kaubanduslikku autoriõiguste kaitset 20 aastani praeguse autori eluaja + 70 aasta pikkuse perioodi asemel

  • Tööde autoriõiguse säilimiseks nõuda selle registreerimist peale 5 aastat

  • Lubada heli ja audiovisuaalse sisu taaskasutamiseks kindlad õigused ja piirangud

  • Keelata digitaalõiguste haldamine (DRM), mis piirab kodaniku õiguseid omatud sisu kopeerimisel ja kasutamisel

Minu hinnangul on pakutud ettepanekud üsnagi kodaniku huvide kesksed ning seavad tarbija igas olukorras olulisele kohale. Traditsioonilist autoriõiguse kaitset tahetakse senisega võrreldes tunduvalt lõdvendada, mis kahtlemata muudaks intellektuaalomandi kättesaadavamaks, vabalt kasutatavaks ning annaks kohati paremad võimalused selle levikuks ja reprodutseerimiseks. Selle tulemusel võib piirangute vähendamine kaasa aidata tehnoloogia arengule ja levikule ning üldkokkuvõttes mingil määral ühiskonnale kasuks tulla seda vabamaks ja võrdsemaks muutes. Selline lähenemine aitaks võidelda põhjendamatult pikalt säilivate autoriõiguste vastu (mõnes olukorras pole autorit isegi võimalik tuvastada), mille abil võib mõnda valdkonda pikalt valitseda monopoolne tootja, mis takistab ka üldist arenguprogressi.

Minu arvates võib kõige kaalukamaks kasuteguriks pidada aga suurenenud privaatsust, sest kui kaotada kontroll intellektuaalomandi tarbimise üle, suureneks tarbijate privaatsus ning seeläbi säiliks õigused, mida võivad praegused seadused takistada.

Vaatamata sellele, et praegused autoriõiguseid käsitlevad seadused võivad olla ajale jalgu jäänud ning vajaksid reformimist, on Piraadipartei ettepanekud liigselt radikaalsed, et neid lähiajal reaalselt rakendada võiks. Piisavalt pole tähelepanu pööratud autori enda või autoriõiguste omaniku hüvangule, mis selliste muudatuste tulemusel kannataks. Näiteks vaba jagamise lubamine sisuliselt legaliseeriks piraatluse, mis kahtlemata viiks autori müüginumbrid drastiliselt langusesse. Autori või ettevõtte edu ja tulemuslikkus sõltub tihti idee originaalsusest, mille taga on sageli ka suur töö. Liigsete vabaduste võimaldamine kodanikele jätaks autorid ilma väljateenitud tasust ning motivatsioon väheneks. Pikas perspektiivis aitaks selline jagamine, ühine kasutamine ning piirangute vähendamine kaubanduslikus sfääris kaasa uue toodangu genereerimisele, kuid loodav intellektuaalomand muutub ühetaolisemaks, kaob originaalsus ning autori nimi omaks tunduvalt väiksemat tähtsust, kui tema loodud sisu põhineb suuresti varasemalt loodul, mille autoriõigus on äsja aegunud.

Seetõttu tuleks kaaluda konservatiivsemat ning tasakaalukamat lähenemist, viia muudatusi ellu vähehaaval ning arvestada asjaoluga, et ühe võit võib olla teise jaoks kaotus. Ainsa pakutud punktina võiks minu arvates koheselt rakendada autoriõiguse pikendamise nõuet (5 aasta tagant tuleks õiguseid pikendada). See aitaks vältida seisakuid arengus ja tootmises, mis tulenevad sellest, et juba katkestatud ja unustatud intellektuaalloome projekt või toodang on kaitse all, kuigi autoril pole enam isegi huvi selle turustamiseks.

 

Comments

Popular posts from this blog

1. Ambitsioonikad IT-lahendused, mille edulugu jäi lühikeseks

2. Internet enne veebi

14. IT-turvarisk: rünnakud küberruumis