7. Vabade litsentside edasikandumisklausel

 Avavarale levitamisel võib sõltuvalt litsentsist kehtida nõue tuletatud loomingu edastamiseks samade tingimuste alusel (Copyleft), mille puhul jäävad kehtima algsed tingimused. Seega on tegemist avavara piiranguga, mis lubab sisu muuta, reprodutseerida ja muudetud kujul levitada ainult juhul, kui kehtima jääb algne litsents, mis kandub edasi.

Avavara litsents võib olla täiesti puuduva edasikandumisklausliga, ehk põhimõtteliselt avatud piiranguteta levitamisele. Sellise litsentsi puhul on loodud parimad tingimused loomingulise sisu kasutajatepoolseks edasiarendamiseks. Kuna algseid tingimusi ei pea säilitama, siis loob see võimaluse loomingu ümbertöötamiseks ning sellest võib välja arendada kasvõi täiesti uue toote ning seda turustada. Avalikkusele võimaldatud vabadused ei pruugi aga kuigi suurt tuntust tuua esialgsele autorile. Üks copylefti-vaba litsents on näiteks Apache, mida kasutavad muuhulgas paljud tarkvara raamistikud (framework) ja programmeerimiskeskkonnad. Näiteks IntelliJ IDEA, mille peal on välja ehitatud ka Android Studio.

Nõrgemad copylefti litsentsid üldjuhul küll nõuavad tingimuste edasikandumist, kuid lubavad kohati erandeid. Selliste nõudmistega on võimalik kindlustada litsentsi säilitamist, aga teatud olukordades tehtavad järeleandmised võivad soosida loomingu reprodutseerimist mingitel konkreetsetel eesmärkidel. Näiteks on olemas GNU GPL litsentsi nö "leebem" variant LGPL, mis erineb esimesest selle poolest, et ei nõua copylefti rakendumist juhul, kui LGPL litsentsiga tarkvara kasutatakse või integreeritakse ainult enda oma tarkvaras. Kui aga soovitakse LGPL tarkvarale muudatusi teha, siis rakendub tingimuste edasikandumine.

Tugeva copyleftiga litsentsi puhul aga erandeid ei tehta ning nõutakse kogu tuletatud sisu viimist sama litsentsi alla. Sellisel juhul on maksimaalne algsete tingimuste säilimine ning ümbertöötlemine on lubatud veidi rohkem piiratud kujul. Kuna vabadusi on vähem, siis võib arvata, et säilib paremini loomingu originaalkuju ning murrangulisi edasiarendusi tuleb vähem. Üsna levinud copylefti litsents on GNU GPL, mida on aja jooksul täiendatud ning loodud ka sellest rangem AGPL, mille puhul on tegemist GPLi 3. versiooni täiendusega, mis nõuab modifitseeritud tarkvara võrguteel levitamisel, et antaks ka kasutajatele võimalus see alla laadida.

Comments

Popular posts from this blog

1. Ambitsioonikad IT-lahendused, mille edulugu jäi lühikeseks

2. Internet enne veebi

14. IT-turvarisk: rünnakud küberruumis