8. IT-proff tänapäeval

 Ootused IT valdkonna professionaalile on ajas muutunud ning ka Eestis ei piisa üksnes tehnilistest kutseoskustest, et professionaalina turul konkurentsivõimeline olla. Tänapäeval oodatakse aina enam paindlikku mõtlemist, mitmekülgsust, head suhtlemisoskust ja laiahaardelisemat teadmistepagasit, mis mõne aastakümne eest ei olnud IT-inimeste seas nii olulisel kohal kui täna. Oluline on, et oma tehnilised teadmised suudetaks tuua lõpptulemusena kliendini.

Iga Eestis töötav IT-proff peaks oskama väga heal tasemel ka inglise keelt, kuid kasuks tulevad kindlasti ka muud võõrkeeled. IT inimese töös on muutunud väga oluliseks suhtlemine: ta peab olema viisakas, oskama piisaval määral oma ideid esitleda ning teisi õpetada, ta peab olema suhtlejana sujuv ja väljendama ennast arusaadavalt, vältides erialasõnade liigset kasutamist. Kuna IT-inimestele on kohati üsna loomulik ja möödapääsmatu inglise keele kasutamine oma töös, siis minu arvates on oluline, et ta suudaks oma ideid, plaane, teenuseid tutvustada ka eesti keeles, kasutamata selleks spetsiifilisi võõrkeelseid väljendeid, lühendeid jms. Kasuks tuleb ka suur suhtlusringkond enda eriala spetsialistide hulgas.

IT valdkonnas töötav inimene peab olema ka paindlik ja kohanemisvõimeline. Ta peab suutma teha erinevaid asju, mõelda laiemalt ning ka oma erialast väljapoole. Tihti on vaja ennast kurssi viia millegiga, mis ei oma otsest seost IT spetsialisti põhitööga ja lisaks peab ta olema avatud uutele teadmistele ning valmis juurde õppima. Tõenäoliselt ei piisaks proff olemiseks vaid ühe kindla asja selgeks õppimisest ja selle toel pikalt tegutsemisest. Peab suutma uuendustega järge pidada ja töö käigus areneda.

Olulist rolli mängivad minu arvates ka kogemused ja väljaõppe kvaliteet. Kuna tänapäeval oskavad ka kõik lihtsad inimesed kuigi palju arvutit kasutada (Eestis kasutab internetti ligi 90% inimestest) ja seejuures on ka palju iseõppijaid, ei tohiks kedagi valimatult profiks pidada, enne kui ta pole seda tõestanud ja kuidagi oma võimekusega silma paistnud. Professionaalsusest annavad tõestust näiteks varasem erialane kogemus ja saavutused, aga usun et ka näiteks ülikoolidiplom. Seevastu ei tohi aga unustada ka ülalkirjeldatud omaduste olulisust.

Comments

Popular posts from this blog

1. Ambitsioonikad IT-lahendused, mille edulugu jäi lühikeseks

14. IT-turvarisk: rünnakud küberruumis

10. Eric S. Raymond - "How to become a hacker"