9. IT-juhid eri rollides

 IT valdkonna juhtimisstiilidele vastavaid rolle on erinevaid ning juhi rollid võivad tõenäoliselt sõltuda ka ettevõtte enda olemusest, eesmärkidest ja meeskonnast. Siin kirjeldan IT-juhte kahes rollis: mentor ja arengumootor.

 Mentoriks võib pidada opsüsteemi Linux autorit Linus Torvaldsi, kes on oma saavutustega silma paistnud kogu IT valdkonnas. Tema mentorlik suhtumine peegeldub muuhulgas ka väljaütlemistes ja seisukohtades. Torvaldsil on oma nägemus sellest, milline on hea operatsioonisüsteem, mis suudaks suuremate tegijatega konkureerida ning on oluline, et ta pooldab tarkvara puhul vabadust. Linust on peetud erinevate meediaväljaannete andmetel ülemaailmselt mõjuvõimsaks inimeseks ning IT-maailmas on paljudele tuntud ka Linuse seadus. Ta on muuhulgas ka versioonihaldussüsteemi Git looja, sest ta olevat pidanud olemasolevaid lahendusi mitte piisavalt heaks ning otsustas esialgu vaid enda tarbeks teha uue ja parema.

Steve Jobs, kelle nime on kuulnud ka kõige IT-kaugemad inimesed, on kindlasti kaasaegse infotehnoloogia ajaloos üks märkimisväärsemaid isikuid, kuid muude oluliste rollide kõrvalt oli ta oma ettevõttes Apple kindlasti ka oluline arengumootor. Tema töö juures oli alati olulisel kohal innovatsioon ning uuendusmeelsus, aga toodete puhul ka disain ning eriilmelisus, millega eristuda teistest ning seejuures olla ka turul edukas. Jobsi esimesed projektid Apples töötades peegeldasid püüdlust teha midagi, mis oleks erinev konkurentide pakutavast ning kuigi tema ideed ei olnud alati väga kasumlikud (nt Macintosh), rõhutati nende puhul just innovaatilisust ja erilisust (reklaam "1984"). Vahepeal, Applest eemal olles, arendas ta uusi arvuteid ja tarkvara oma ettevõttes NeXT computers ning peale Pixari omandamist, mängis olulist rolli esimese 3D-animafilmi Toy Story tootmisel. Hiljem, Apple ridadesse tagasi tulles, viis ta uue juhina ettevõtte tagasi kasumisse. Tema juhtimise ajal tuli Apple välja paljude uute toodetega, näiteks väheste füüsiliste nuppude ja suure ekraaniga iPhone, mida võib pidada tänapäevaste nutitelefonide algseks eeskujuks.

Comments

Popular posts from this blog

1. Ambitsioonikad IT-lahendused, mille edulugu jäi lühikeseks

14. IT-turvarisk: rünnakud küberruumis

10. Eric S. Raymond - "How to become a hacker"